Hoppa över navigering och sök
Vi stöder inte längre Internet Explorer. Överväg att byta till Chrome, Edge, Firefox eller en liknande webbläsare för en snabbare och smidigare upplevelse. Öppna i Microsoft Edge
Varukorg

Din varukorg har gått ut!

Vänligen klicka på fortsätt för att lägga till varor på nytt

Fortsätt
2009-09-22 12:00

Nya frimärken med kryddor som sätter piff på matlagningen och hälsningarna

Posten ger den 24 september ut sex nya frimärken med kryddor som motiv. Kryddor som i århundraden satt piff på maten. Matkreatören Monika Ahlberg gillar basilikan bäst, och tror att kryddfrimärkena kan inspirera till hälsningar av olika slag.

En liten "kryddhylla" med både starka och milda kryddor presenteras nu på frimärken. Dill, rosmarin, vitlök, gräslök, chili och basilika är alla utmärkta i matlagningen, i något fall ett måste. För vad skulle en tomaträtt vara utan basilikan, matkreatören Monika Ahlbergs favoritkrydda.
 
- Få örtkryddor drabbar doftsinnet så kraftfullt som basilikan, vid minsta beröring fyller den ett helt kök med sin underbara doft. Basilikan är också väldigt användbar, den passar lika bra till tomaterna som till osten, köttet och jordgubbarna, säger hon.
 
 
Monika Ahlberg tror att kryddfrimärkena kommer att inspirera till hälsningar av olika slag med matanknytning.
 
- Man kan berätta om vad man just ätit, vad man är sugen på och längtar efter, restaurangtips, odlingstips eller varför inte skriva ner ett recept i hälsningen, två gåvor i en.
 
I Sverige och andra nordiska länder används mer dill i matlagningen än kanske någon annan stans. Kryddan är given i anrättningar med fisk, kräftor och andra skaldjur. En dillkvist förvandlar på ett ögonblick färskpotatisen till en veritabel lyxrätt.
 
Rosmarin är en buskväxt, vanlig i länderna runt Medelhavet. Smaken är söt, frisk och kraftig och kryddan är utmärkt till fläsk, lamm och viltkött.
 
Chili används både färsk och torkad och finns på bordet i två tredjedelar av jordens alla hushåll. Frukten används i matlagningen både färsk och torkad. Chili har en stark, för att inte säga brännande smak.
 
Två lökar finns med bland frimärkskryddorna, vitlök och gräslök. Vitlöken med sin karakteristiska lukt och smak är i pressat skick god att ha med i grytor, soppor och gratänger. Den milda gräslöken, med rötterna i det gamla Kina, gör sig bra i till exempel kalla såser baserade på majonnäs eller gräddfil.
 
Fakta om frimärkena Kryddor
De fyra frimärkena i häftet har formgivits av Stefan Hörberg. Rullfrimärkena (dill och gräslök) har utformats och graverats av Lars Sjööblom. Tryckning har skett i offset (häftesfrimärkena) och ståltryck (rullfrimärkena). Förpackningen är dels häfte med tio självhäftande frimärken och fyra motiv, dels rulle. Valören är för inrikes brev (häftesfrimärkena) och 12 kronor (rullfrimärkena), för utrikes porto.
 
Vid frågor kontakta:
Thorsten Sandberg, telefon 46-8-7815087 (även mobil),
e-mail thorsten.sandberg@posten.se
 
 
Frimärkta brev och kort är det självklara valet för personliga hälsningar. Postens webbverktyg Frimärksletaren www.posten.se/letaren hjälper till att välja ett frimärke som passar försändelsen, och visar på ett inspirerande och underhållande sätt hur frimärket skapar mervärde.
 
 
Med Postens hjälp kan meddelanden och varor levereras snabbt, säkert och kostnadseffektivt. Vi möjliggör mervärden hos våra kunder genom att kombinera fysiska och elektroniska flöden där Postens tjänster också kan integreras i våra kunders verksamhet. Med över 4 000 serviceställen ger vi daglig service till 4,5 miljoner hushåll och 900 000 företag i Sverige. Varje dag hanterar vi över 20 miljoner försändelser. Med ungefär 30 000 medarbetare och en omsättning på över 30 miljarder kronor är vi en av Sveriges större koncerner. Posten AB (publ) är ett publikt aktiebolag som ägs av svenska staten. Besök oss gärna på www.posten.se
 
 
_______________
 
På 60-talet orter över hela landet genomförs dagarna 24-28 september Frimärkets Dag i regi av Sveriges Filatelist-Förbund och Sveriges Frimärksungdom. Läs mer om årets upplaga av Frimärkets Dag här: http://sff.nu/fd

Bilder


Senast uppdaterad: 2009-09-22 12:00