Ronja, 19, går Drivers Academy och till hösten börjar hon som lastbilsförare hos PostNord.
Ronja, 19, går Drivers Academy

”Det är en mäktig känsla att köra lastbil”

Ronja Algotsson gör sina sista veckor på utbildningen PostNord Driver Academy och tillhör de första förarna i region Nord som blir klara till hösten. Till hösten börjar hon som lastbilsförare hos PostNord.

Nu är jobbet som lastbilsförare hos PostNord inte långt borta. Ronja Algotsson gör sina sista veckor på utbildningen PostNord Driver Academy och tillhör de första förarna i region Nord som blir klara till hösten.

Snart håller Ronja Algotsson, 19 år, sitt C-körkort i handen och till hösten börjar hon jobba som lastbilsförare hos PostNord. Sedan i mars har hon pluggat teori och tagit körlektioner samt gått en grundutbildning för yrkeskompetensbesvis, YKB, hos Grönlunds Yrkesutbildningar i Umeå. 

–  YKB är den del de flesta, och även jag, tycker är svårast. Det är mycket kring lagen, lastsäkring, hur man kör miljövänligt och otroligt mycket siffor att ha koll på. Även kundbemötande ingår, som ju är en självklar del i det här yrket, säger Ronja Algotsson. 

Nu väntar själva uppkörningen och det är inget Ronja oroar sig för. 

– Det är ganska lätt nu när jag har kommit in i det. Jag känner mig bekväm och självsäker i mitt körande. Jag tycker det är skitkul att köra lastbil. Det är en häftig känsla, man känner sig mäktig på vägarna.

Satsning för att utbilda nya förare

En av PostNords åtgärder för att kunna rekrytera fler lastbilsförare är projektet PostNord Driver Academy som företaget driver i samarbete med Arbetsförmedlingen och med stöd av Tillväxtverket. Syftet är att genom projektet hitta en modell för att kunna bli självförsörjande på chaufförer och erbjuda eleverna jobb direkt efter avslutad utbildning. PostNord Driver Academy riktar sig till långtidsarbetslösa och nyanlända. Även kvinnor är en grupp man försöker nå ut till. 

– I Umeå är Ronja den enda kvinnan som går utbildningen nu. Vi ser gärna att fler kvinnor söker till utbildningen, för tyvärr är det dåligt med kvinnor i den här branschen, säger Anita Tjärnberg, utbildningssamordnare för region Nord.

Ett samarbete med Arbetsförmedlingen

Ronja Algotsson har alltid varit mer lagd åt det praktiska hållet. När hennes jobbcoach på Arbetsförmedlingen tipsade om att PostNord Driver Academy skulle ha en rekryteringsträff i januari tyckte hon att det lät kul och åkte dit. 

– Jag vill vara aktiv och inte sitta stilla inne på ett kontor. Sen gillar jag att köra också och är intresserad av bilar. Jag hade inte jättebra koll på vad jobbet som lastbilsförare innebar, men ju mer jag har lärt mig under utbildningen desto mer intresserad har jag blivit. 

Efter rekryteringsträffen, där kandidaterna informeras om utbildningen och blir intervjuade, avgörs det vilka som går vidare till den förberedande utbildningen på tre veckor.
– Då får man dels praktisera hos oss på PostNord en vecka för att se vad jobbet innebär, dels är det två veckor med test och kartläggning på körskolan, säger Anita Tjärnberg.

Utbildningen finns på flera ställen i Sverige

Först ut att gå PostNord Driver Academy var 13 stycken förarelever i Örebro som började utbildningen i oktober 2018, och efter det följde en utrullningsplan på ett tiotal orter i Sverige. I Umeå utbildas nu 8 elever som beräknas vara klara i september och till hösten startar en ny grupp med 11 kandidater i Sundsvall.

– Jag tycker att det har gått fantastiskt bra. Det är så roligt att se det engagemang eleverna har, de vill verkligen det här, säger Anita Tjärnberg.

 

Fakta

Transportutbildningen blir mer jämlik
  • Behovet av transporter ökar i samhället och det ökade trycket märks på landets fordons- och transportprogram där andelen sökande ökat med 25 procent jämfört med förra året.
  • Trenden med fler kvinnliga sökanden håller i sig. Tolv av de 87 tillfrågade skolorna redovisar att de har minst 40 procent tjejer i transportprogrammets årskurs 2.
  • Det är också fler tjejer som vill bli lastbilsförare. 418 av totalt 1 882 antagna till transportinriktningen i årskurs 2 är tjejer, det är 23,6 procent – nästan var fjärde elev. 2014 var antalet tjejer i andra årskursen runt 16 procent.
Källa: Skolledarenkäten 2018/2019 från TYA, Transportfackens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd