Isabella tar hand om paketen – "Fler tjejer skulle kunna söka jobb här"

Video

22-åriga Isabella stortrivs med jobbet som terminalarbetare. Det är fritt, varierande och framförallt är stämningen mellan kollegorna på topp. "Att jobba på PostNord är lite som att spela fotboll. Man jobbar i ett lag och har kul ihop."

Stora och små, platta och tjocka. Varje dygn passerar cirka 150 000 paket genom de enorma sorteringsmaskinerna i PostNords paketterminal i Härryda. På en specialdesignad sparkcykel, med ett flak fullastat av paket, susar 22-åriga Isabella från den ena änden av den drygt 12 000 kvadratmeter stora terminalen till den andra för att hämta paket som av någon anledning inte gått igenom den maskinella sorteringen.

– Det kan handla om att postnumret är fel eller att någon inte skrivit en fullständig adress. Då måste vi ta hand om paketen för hand och se till att de hamnar rätt, berättar Isabella som har arbetat som terminalarbetare på PostNord i snart fyra år och fortsätter:

– Det är en skön mix av personer i alla åldrar här, med olika bakgrund och från olika länder. Vi har jättekul tillsammans, skämtar och skojar och jobbar ihop som ett team. Det är aldrig tråkigt att gå till jobbet.

Vi söker 3 000 nya medarbetare. Sök eller tipsa en vän!

I början arbetade Isabella kvällar med att sortera paket. Hon trivdes med det men efter tag ville hon få lite mer ansvar. 

– Jag sa till min chef att jag var intresserad av att lära mig mer om hur man tar hand om reklamerade paket och paket som inte går igenom den maskinella sorteringen. Jag fick börja så smått på kvällstid och sen, när en dagtidstjänst blev ledig, fick jag den.

Eftersom terminalen är stor och paketen finns på många olika ställen får man röra på sig en hel del. Det gillar idrottstjejen Isabella.

– Det är bra att man inte bara sitter stilla på jobbet. Många som börjar här går faktiskt ner i vikt eftersom vi rör oss så mycket på dagarna, säger hon med ett skratt. 

Känner du någon som är utåtriktad och gillar att röra på sig? Här finns det perfekta jobbet!

Att jobbet som terminalarbetare skulle vara för tungt för en tjej är en myt, säger Isabella.

– Det stämmer inte. Bara man använder rätt hjälpmedel och lyfter rätt så är det inte några problem. Jag tycker absolut att fler tjejer skulle kunna söka jobb här.

Behovet av terminalarbetare är stort över hela landet. Just nu söker PostNord extrapersonal till sommaren.

– Jobbet som terminalarbetare är tempofyllt, ansvarsfullt och utmanande. Eftersom det många gånger är fysiskt krävande är det bra om man tränar regelbundet och tar ansvar för sin hälsa, säger Erika Brostad, HR-specialist på PostNord.

– Att man upplevs som positiv och professionell är också viktigt eftersom PostNords kunder förväntar sig god service och hög kvalitet.

 

Fakta - Sommarjobba på PostNord

Inför sommaren anställer PostNord runt 3 000 medarbetare runt om i Sverige. PostNord erbjuder en mängd olika alternativ till den som söker sommar- eller extrajobb. Både heltid och deltidsarbete erbjuds.

– Hos oss kan man sommarjobba med distribution, till exempel som budbilschaufför eller brevbärare, eller på någon av våra terminaler för paket eller brev, säger Martin am Zoll, Chef Bemanning på PostNord.

Fakta – så blir du terminalarbetare

De formella kraven för en tjänst som terminalarbetare är att du ska ha

  • fyllt 18 år
  • genomfört gymnasieutbildning eller motsvarande
  • en grundförståelse för svenska i tal och skrift, men det måste inte vara ditt modersmål
  • god fysik och ta ansvar för din hälsa, eftersom arbetet ofta är fysiskt krävande.