Gå direkt till sidans huvudinnehåll Gå till huvudmenyn Gå till språkväljaren

Integrationsprojektet som gör alla till vinnare

Ett företag i akut behov av bra medarbetare. Och ett samhälle där frågor om integration, gemenskap och samhällsansvar är viktigare än någonsin. På Härrydaterminalen utanför Göteborg har PostNord hittat ett sätt att fylla båda behoven.

Ibland sammanfaller två skeenden som vid första anblicken har väldigt lite med varandra att göra. Hösten 2015, när flyktingströmmarna från Syrien och Nordafrika är som allra störst, söker över hundratusen flyktingar asyl i Sverige. Samtidigt har PostNord ett omedelbart behov av ny arbetskraft på Härrydaterminalen utanför Göteborg. Det blev starten på ett integrationsprojekt där PostNord erbjuder nyanlända deltidsjobb samtidigt som de läser svenska på SFI.

– Vi har anpassat språkkraven på vissa tjänster på terminalsidan för att få tillgång till kompetenta personer som kanske inte är redo för de jobb där man behöver kunna läsa och skriva svenska, säger Helene Hasselskog, chef för HR organisationsutveckling på PostNord Sverige.

Se exempel på vilka jobb du kan söka på PostNord och hur du går tillväga.

Stort samhällsansvar

I samarbete med Arbetsförmedlingen och We Link Sweden har PostNord hittills anställt 25 personer i Härryda, och tio personer på Torsviksterminalen utanför Jönköping. Samtliga kombinerar sitt deltidsarbete med svenskastudier.
– Det har visat sig vara ett jättebra sätt för språkinlärningen, att kombinera SFI-studier med praktiskt arbete. Många som jobbar hos oss är extremt välutbildade i sina hemländer och ser mest detta som ett genomgångsjobb, men det är helt okej, säger Helene Hasselskog.
Hon understryker att initiativet är affärskritiskt för PostNord:

– Vi behöver anställa minst 6 000 personer i år och då måste vi inkludera alla grupper i samhället. Som statligt bolag har vi också ett stort samhällsansvar där vi både behöver vara konkurrenskraftiga och leverera bra tjänster samtidigt som vi ska erbjuda jobb till dem som har svårt att komma in på arbetsmarknaden.

Riskerade livet

En av dem som kom till Sverige den där hösten är Okbes från Eritrea. Han lämnade föräldrar, fem syskon och en allt sämre ekonomisk situation i landet för en dröm om att kunna utbilda sig och välja sin egen väg. I likhet med många andra var hans längtan så stark att han riskerade sitt eget liv för att nå fram.

Flykten till Europa gick via Sudan och Libyen och ut på Medelhavet.
– Ibland var vi trettio personer i en bil för tio, och 350 personer i en alldeles för liten båt. Jag tänkte: Antingen kommer jag fram till Sverige eller så dör jag medan jag försöker, berättar han.

Jobba på terminal eller utbilda dig till lastbilschaufför med hjälp av PostNord och Arbetsförmedlingen.

Okbes kom till Sverige från Eritrea för tre år sedan. Nu jobbar han på PostNord.
Okbes kom till Sverige från Eritrea för tre år sedan. 2017 började han sitt första jobb i Sverige på PostNord i Göteborg. "Jag övar mycket på att både prata och förstå svenska." Foto: Anders Deros.

”Svenska är svårt”

I dag lever Okbes ett lugnt liv i Mölndal utanför Göteborg. Han har studerat svenska på SFI och är halvvägs in i utbildningen SAS – svenska som andraspråk. 2017 fick han sitt första jobb i Sverige genom PostNords projekt.

– Jag trivs jättebra i Sverige, men det är jobbigt med språket. Svenska är svårt. På PostNord pratar vi bara svenska. Många kommer från olika länder så jag övar mycket på att både prata och förstå svenska.

Tryggt och flexibelt

Resultatet i projektet har varit så positivt för alla inblandade att modellen kommer att fortsätta prövas på fler platser i landet, bland annat på paketterminalerna i Malmö och Stockholm.

– Arbetet på terminal passar bra som ett första jobb i Sverige och ger både trygghet med kollektivavtal och flexibilitet eftersom PostNord har verksamhet i hela Sverige. Det går lätt att flytta och göra samma jobb på en annan ort, säger Helene Hasselskog.

Fakta

  • PostNords integrationsprojekt är ett samarbete med Arbetsförmedlingen och We Link Sweden för att ge jobb till nyanlända som läser på SFI och SAS. Hittills har personer anställts på terminalerna i Härryda och Torsvik parallellt med att de läser svenska på halvtid. Liknande satsningar planeras på paketterminalerna i Malmö och Stockholm.
  • Genom anpassade språkkrav för vissa tjänster gör PostNord fler personer i samhället anställningsbara.
  • Projektet syftar till att bidra till integrationen på den svenska arbetsmarknaden samtidigt som det tillgodoser PostNords behov av arbetskraft och kompetens.
Customer service