Från skidbacken till brevbärarkontoret – ”Här jobbar vi som ett lag”

Video

Hon är skidläraren som sadlade om och blev brevbärare. Och hon har inte ångrat sig. Jobbet är fritt, rörligt och ger goda möjligheter till utveckling.
– Jag skulle nog inte trivas med att sitta på ett kontor hela dagarna, säger 27-åriga Sofia.

Åtta säsonger – så länge hade 27-åriga Sofia från Dalarna jobbat som skidlärare i svenska fjällen när hon bestämde sig för att flytta med sin sambo till hans hemort Göteborg. Men i Göteborg fanns det inga skidlärarjobb.

– Jag funderade på vad jag skulle göra, men så hittade jag jobbet som brevbärare och tänkte att det skulle passa mig. Jag är fysisk och gillar att röra på mig. Det får jag verkligen göra i det här jobbet.

Bli en av oss! Se lediga tjänster på din ort.

Sofia skickade in en ansökan. Inom några dagar var hon på intervju och i maj började hon som brevbärare på PostNord och har sedan dess provat på allt från att köra ut brev och paket till hemleveranser av till exempel matkassar och medicin.

Det bästa med jobbet, förutom variationen och friheten i att vara ute mycket, är de härliga kollegorna, menar Sofia.

– Vi är ett bra gäng med god sammanhållning. Vi hjälps åt mycket och jobbar ihop som ett lag. Jag blev till exempel väldigt väl omhändertagen när jag var ny.

"Ett extrajobb som ger både frihet och träning." Läs mer om Istria, frilansande sångerska och handbollsspelare som jobbar extra som brevbärare.

Sofia är en person som gillar utmaningar, inte bara i skidbacken eller på klätterväggen där hon brukar hänga på fritiden, utan också på jobbet.

– Nu siktar jag på att bli gruppledare. Då får man ansvar för bland annat schemaläggning, beställningar, daglig drift och en massa annat. Det verkar kul eftersom jag gillar att hitta lösningar på problem och att inspirera människor och se dem lyckas.

Och skulle Sofia få lust att flytta norr över igen, och kanske kombinera brevbärandet med skidåkningen som ligger henne så varmt om hjärtat är det inga problem.

– En annan bra sak med att jobba på PostNord är att man är anställningsbar överallt i Sverige. Vi kan förflytta oss mellan kontoren och olika orter. Det ger stor frihet och trygghet!

"Man blir anställningsbar och kan lätt byta kontor"

Vill du bli en av oss?

Se lediga jobb

Fakta – sommarjobba på PostNord

Inför sommaren anställer PostNord runt 3 000 medarbetare runt om i Sverige. PostNord har en mängd olika alternativ till den som söker sommar- eller extrajobb. Både heltid och deltidsarbete erbjuds.

– Hos oss kan man sommarjobba med distribution, till exempel som budbilschaufför eller brevbärare, eller på någon av våra terminaler för paket eller brev, säger Martin am Zoll, Chef Bemanning på PostNord.

Som brevbärare arbetar du på något av PostNords brevbärarkontor, som finns över hela landet, i såväl storstad som på landsbygden. I arbetet ingår att sortera och dela ut post med antingen bil, cykel, elmoped eller till fots.

 

Fakta – så blir du brevbärare

De formella kraven för en tjänst som brevbärare är att du ska ha

  • fyllt 18 år
  • genomfört gymnasieutbildning eller motsvarande
  • minst B-körkort
  • en grundförståelse för svenska i tal och skrift, men det måste inte vara ditt modersmål
  • god fysik och ta ansvar för din hälsa, eftersom arbetet ofta är fysiskt krävande.