Extrajobbet som ger både frihet och träning

”Ett perfekt extrajobb som ger mig både frihet och träning.” Det säger frilansande sångerskan Istria Autio Sanchez, som i sex år har kombinerat karriären som sångerska med extraknäcket som brevbärare på PostNord.

Video

Som frilansande sångerska, med spelningar över hela landet, och dessutom aktiv handbollsspelare med träningar flera dagar i veckan, är 27-åriga Istria Autio Sanchez liv minst sagt oregelbundet. Likaså är inkomsterna, som beror på flödet av sånguppdrag, något som varierar rejält under året. Så att komplettera karriären som frilansande sångerska med ett extrajobb som brevbärare har blivit en perfekt kombination för Istria.

– Jag har haft många olika extraknäck genom åren, men jobbet som brevbärare är verkligen suveränt för mig. Det är fritt, flexibelt och jag får bra, gratis träning, vilket är bra för mitt handbollsspelande, säger Istria och berättar att hon brukar skippa hissen för att få lite extra konditionsträning under brevbärarrundan.

Friheten i jobbet är en stor fördel, menar Istria, samtidigt uppskattar hon att jobbet även innebär kontakt med trevliga kollegor.

– På morgonen kommer vi in och sorterar posten. Då träffas alla arbetskompisar och snackar och har kul, sen ger vi oss ut var och en på sitt håll och delar ut post. Då brukar jag ha musiken till kvällens spelning i hörlurarna så att jag kan plugga in texter samtidigt som jag delar ut post.
Martin am Zoll, chef för bemanning på PostNord, menar att jobbet som brevbärare är varierande och passar såväl den som är ny på arbetsmarknaden som den som pluggar och behöver tjäna lite extra slantar.

– Brevbäraryrket är ett bra första jobb för dig som har gymnasieutbildning och B-körkort. För att hitta på din rutt och för att ha möjlighet att prata med våra kunder som tar emot post behöver du även kunna läsa och skriva svenska, men vi kräver inte några perfekta språkkunskaper, säger Martin am Zoll, chef för bemanning på PostNord.

"Ett perfekt extrajobb"

Vill du bli en av oss?

Se lediga jobb

Fakta – sommarjobba på PostNord

Inför sommaren anställer PostNord runt 3 000 medarbetare runt om i Sverige. PostNord har en mängd olika alternativ till den som söker sommar- eller extrajobb. Både heltid och deltidsarbete erbjuds.

– Hos oss kan man sommarjobba med distribution, till exempel som budbilschaufför eller brevbärare, eller på någon av våra terminaler för paket eller brev, säger Martin am Zoll, Chef Bemanning på PostNord.

Som brevbärare arbetar du på något av PostNords brevbärarkontor, som finns över hela landet, i såväl storstad som på landsbygden. I arbetet ingår att sortera och dela ut post med antingen bil, cykel, elmoped eller till fots.

Fakta – så blir du brevbärare

De formella kraven för en tjänst som brevbärare är att du ska ha

  • fyllt 18 år
  • genomfört gymnasieutbildning eller motsvarande
  • minst B-körkort
  • en grundförståelse för svenska i tal och skrift, men det måste inte vara ditt modersmål
  • god fysik och ta ansvar för din hälsa, eftersom arbetet ofta är fysiskt krävande.