”Mitt första intryck av Sverige var frihet. Här kan man göra allt, gå i skolan, jobba med det man vill. Jag har inte upplevt något negativt”, säger Abdelhad som kom till Sverige från Afghanistan för två år sedan. Foto: Kicki Nilsson.
Så ska PostNord lösa chaufförsbristen

Startar utbildning för nyanlända

Chaufförsbristen i samhället blir allt mer akut. Därför har PostNord startat en yrkesförarutbildning för nyanlända svenskar.
– Jag är jätteglad för den här chansen, säger Abdelhad som är en av tretton elever i Örebro.

Branschorganisationen Transportföretagen uppskattar att det behövs 50 000 nya chaufförer i Sverige de kommande tio åren.
– Transporter är blodomloppet i samhället. Utan förare kan inte varor levereras. Det innebär att företag inte kan utvecklas eller växa och därmed kan inte heller jobb skapas. Det är tyvärr en verklighet som vi redan befinner oss i och läget är akut, säger Caj Luoma på Transportföretagen.

Riktar sig till nyanlända

Ett av de företag som drabbats av chaufförsbristen är PostNord som i dag har omkring 1 800 anställda lastbilsförare. Om man räknar in saker som personalomsättning, pensionsavgångar och fortsatt ökning av e-handlade paket behövs runt 1 000 nya chaufförer varje år fram till 2021. Därför har företaget startat PostNord Driver Academy i samarbete med Arbetsförmedlingen. Utbildningen riktar sig till nyanlända som läst på SFI och har goda kunskaper i svenska. 
– Bland de flyktingar som kom till Sverige 2015 finns många kompetenta människor som vill ha jobb och som kan bli våra chaufförer, säger Helene Hasselskog, Chef HR Organisationsutveckling, PostNord Sverige.

PostNord behöver dig. Sök jobb som chaufför!

Video

Svårt att få jobb

I oktober började tretton utvalda elever på den första chaufförsutbildningen i Örebro. En av dem är Abdelhad från Afghanistan, som varit två år i Sverige.
– Det här betyder mycket för mig. När man är ny i Sverige är det svårt att få jobb. Nu får jag en utbildning och kan samtidigt lära mig språket bättre eftersom vi bara pratar svenska på lektionerna, säger han.

I vanliga fall är utbildningen nitton veckor lång, men här har kurstiden utökats med sju veckor, med hänsyn till deltagarnas språkkunskaper.
 – Svårast är böckerna för Yrkeskompetensbevis. En lärare sa att inte ens hon förstår alla ord i boken, men jag läser extra på kvällarna och hoppas att jag klarar provet, säger Abdelhad som också sorterar paket på PostNords terminal i Örebro två dagar i veckan.

Viktigt med motivation

Örebro är bara ett första steg. Fyra elever har börjat sin utbildning i Stockholm och nyligen hölls en rekryteringsträff i Malmö. Allt som allt planerar PostNord att starta utbildningar på sex svenska orter under våren.
– Intresset är jättestort, både för utbildningen och för att jobba hos oss. När vi väljer ut eleverna lägger vi stor vikt vid motivation och engagemang. Utbildningen är så pass krävande att man måste vara motiverad för att klara den, säger Helene Hasselskog.

Utöver PostNord Driver Academy erbjuds medarbetare inom brevbäringen chaufförsutbildning som ett sätt att kompetensväxla när brevvolymerna faller och paketvolymerna ökar. 
– Syftet är att PostNord på dessa två sätt ska bli helt självförsörjande på chaufförer, säger Helene Hasselskog.

Fakta: Chaufförsbristen

Enligt Transportföretagen saknas det cirka 3 600 chaufförer i Sverige det närmaste halvåret och 50 000 chaufförer de kommande tio åren. För att knyta till sig fler chaufförer pågår flera initiativ inom PostNord. Till exempel kan medarbetare inom brevbäringen genomgå chaufförsutbildning som ett sätt att kompetensväxla när brevvolymerna faller. I oktober startade rekryteringsprojektet PostNord Driver Academy. Det är en yrkesförarutbildning som drivs i samarbete med Arbetsförmedlingen, delvis finansierat av Tillväxtverket, och riktar sig till nyanlända som läst Svenska för invandrare (SFI). Örebro var först ut och efter årsskiftet tillkommer nya orter; Stockholm, Malmö, Umeå, Jönköping, Växjö och Borlänge. Fler orter tillkommer under 2019.

Abdelhad är en av tretton elever på PostNords nystartade chaufförsutbildning i Örebro. Här med läraren André. Foto: Kicki Nilsson.

Abdelhad är en av tretton elever på PostNords nystartade chaufförsutbildning i Örebro. Här med läraren André. Foto: Kicki Nilsson.

Det är många timmar teori som väntar Aziz och Abdelhad som går PostNords chaufförsutbildning i Örebro. Foto: Kicki Nilsson.

Det är många timmar teori som väntar Aziz och Abdelhad som går PostNords chaufförsutbildning i Örebro. Foto: Kicki Nilsson.