22-åriga Zain om flykten till Sverige – ”Allt handlar om att lära sig språket”

Video

Han pratar bred västerbottniska, älskar sitt jobb som lastbilschaufför och ska bli pappa för första gången efter sommaren. Men Zain, 22, har en livshistoria som få jämnåriga Skellefteåbor kommer i närheten av.

För nio år sedan kom Zain som flykting till Sverige. Han minns dagen som igår. Det var den 8 maj 2009 och första gången som Zain och hans syskon såg snö.

– Vi tyckte att det var så kallt i Sverige men det var ändå som att komma ut från ett helvete och in i himlen. Hellre kyla än krig, säger Zain.
Hemma i Irak var det kaos och familjen bestämde sig för att fly. De hamnade först i Syrien men Zains pappa, som ville skapa en bättre framtid för sin familj, reste iväg. När han kom tillbaka efter ett år hade han ordnat uppehållstillstånd i Sverige och en liten etta utanför Skellefteå.

Tog ansvar för språket

Zain var 13 år när han kom till Sverige. Han tog tidigt eget ansvar för språket. Lyssnade på ljudböcker, tvingade familjen att prata svenska hemma, tittade på svensk tv och framför allt – skaffade en egen hobby.

– Jag har alltid gillat fotboll så jag sökte upp ett lag där ingen pratade arabiska. Då blev jag tvungen att prata svenska och upptäckte en annan sida av språket. Bara det att jag direkt lärde mig ordet ”boll”, säger han förtjust.

Jobba extra som brevbärare

Fanns inte mer

Efter ett år i Sverige var Zain tillräckligt flytande i svenska för att börja i en vanlig skolklass. Men precis när familjen äntligen hade landat i en ny, trygg miljö kom nästa tragedi. Zains pappa drabbades av cancer och gick hastigt bort 2012.

– Det var tungt, han var bara 47 år när han dog. När jag var liten bodde vi i Libyen några år. Pappa jobbade med att installera sjukhusapparater på afrikanska sjukhus och var alltid bortrest. Även under vår flykt var vi mycket ifrån varandra. När jag äntligen skulle få umgås mer med honom här i Sverige så fanns han plötsligt inte mer. 
Zain bestämde mig för att kämpa. Han reste inte bara sig själv ur sorgen utan även sin mamma, som bokstavligen ramlade ner i ett svart hål när pappan dog. I Irak hade hon jobbat som veterinär med hög utbildning, och den första tiden i Sverige blev tuff för henne.

– Jag och mina syskon sa ”mamma, nu måste du sluta att bara gå här hemma och vara ledsen. Ingenting blir bättre av det”. I dag har hon fast jobb på ett äldreboende och en lägenhet som hon äger själv. Hon har det bra.

”Man känner sig fri”

Zain hade planer på att bli journalist efter högstadiet men bytte till fordon och transport. Nu jobbar han som chaufför på PostNord sedan två år tillbaka och älskar sitt jobb.
– Man känner sig fri ute på vägarna, omgiven av all vacker natur. Många tror att lastbilsyrket är ensamt men så är det faktiskt inte. Vi är som en familj på PostNord och det passar mig jättebra att variera körningar med att få en liten pratstund med kunder, sitta på kontoret och umgås med teamet. Det är jättetrevligt och jag skulle inte kunna trivas bättre.

Första jobbet är viktigt för att integreras i det svenska samhället. ”Även om man inte kan perfekt svenska finns det mycket man kan bidra med”, säger Zain som jobbar som chaufför på PostNord.

Jobbar för integration

Enligt Zain är första jobbet enormt viktigt för att komma in i samhället ordentligt. PostNord har flera integrationsprojekt där nyanlända får möjlighet att kombinera en deltid med svenskastudier på SFI.
– För att ge nysvenskar möjlighet att snabbt komma in på arbetsmarknaden har vi sänkt språkkraven på vissa tjänster på terminalsidan. Det ger oss tillgång till kompetenta personer som kanske inte är redo för de jobb där man behöver kunna läsa och skriva svenska, säger Helene Hasselskog, chef för HR organisationsutveckling på PostNord Sverige.

Bli en av oss! Läs mer om hur det är att jobba på PostNord och se lediga tjänster på din ort.

Bra för språkinlärningen

På PostNords terminal i Härryda utanför Göteborg har 22 nyanlända anställts på deltid i ett samarbete med Arbetsförmedlingen och We Link Sweden. I Torsvik utanför Jönköping har tio personer anställts efter anpassade språkkrav. Samtliga kombinerar sitt deltidsarbete på PostNord med svenskastudier vid SFI. Resultatet är positivt för alla inblandade och modellen kommer att fortsätta prövas på fler terminaler.

– Det har visat sig vara ett jättebra sätt för språkinlärningen, att kombinera SFI-studier med praktiskt arbete. Många som jobbar hos oss är extremt välutbildade i sina hemländer och ser mest detta som ett genomgångsjobb, men det är helt okej, säger Helene Hasselskog.

"Jag kan rekommendera alla att jobba på PostNord. Vi är som en familj och jag skulle inte kunna trivas bättre", säger Zain

Källa till kompetens

Hon understryker att initiativet även är affärskritiskt för PostNord:
– Vi behöver anställa minst 6 000 personer i år och då måste vi inkludera alla grupper i samhället. Som statligt bolag har vi också ett stort samhällsansvar där vi både behöver vara konkurrenskraftiga och leverera bra tjänster samtidigt som vi ska erbjuda jobb till dem som har svårt att komma in på arbetsmarknaden.

Zain brinner själv för att få fler nyanlända att lära sig språket och integrera sig i det svenska samhället. Några gånger om året besöker han förberedelseklasserna på sin gamla skola för att inspirera andra unga nysvenskar.

– Jag brukar säga att jag satt här själv för bara några år sedan och kunde ingenting, förstod ingenting, men för varje dag som gick blev det lite bättre. Man måste engagera sig och man måste lära sig språket. Vill man så kan man.

"Mer som en familj än bara arbetskollegor"

Vill du bli en av oss?

Se lediga jobb

Fakta: Zain

Ålder: 22 år. 
Bor: Radhus i Skellefteå. 
Familj: Flickvän, mamma, tre bröder och en syster. 
Gör: Lastbilschaufför på PostNord. Bakgrund: Flydde från Irak 2007, bodde två år i Syrien och kom till Sverige med sin familj 2009. 
Stolt över: "Över allt jag har gjort, men mest är jag stolt över farsan."
Livet om fem år: "Då hoppas jag att jag har en liten familj och att jag har klättrat upp lite på jobbet, som arbetsledare kanske."

Zains 3 bästa tips till andra nyanlända

  1. Språket är verkligen jätteviktigt, se till att lära dig svenska så fort du kan. Titta på tv, lyssna på ljudböcker, läs på SFI men kombinera det gärna med ett enklare jobb eller en aktivitet där alla pratar svenska. 

  2. Sitt inte bara hemma och hoppas på det bästa, se till att aktivera dig för att bidra till det svenska samhället. Vi får skolmat, plogade vägar och vård som vi aldrig kunnat drömma om i Irak. Att direkt vara med och bidra är ett bra sätt att integrera sig. Alla i min familj pluggar eller har fasta jobb i Sverige och det är viktigt tycker jag. 

  3. Se till att ha viljan, för då klarar man vad man vill.

PostNord anställer nyanlända

  • PostNord har ett samarbete med Arbetsförmedlingen och We Link Sweden för att ge jobb till nyanlända som läser på SFI. Hittills har ett 30-tal personer anställts på terminalerna i Härryda och Torsvik parallellt med att de läser svenska på halvtid på SFI. Liknande satsningar planeras på paketterminalerna i Malmö och Stockholm. 

  • Genom anpassade språkkrav för vissa tjänster gör PostNord fler personer i samhället anställningsbara. Jobbet passar som ett första jobb i Sverige och ger både trygghet med kollektivavtal och flexibilitet eftersom PostNord har verksamhet i hela Sverige. Det går lätt att flytta och göra samma jobb på en annan ort. 

  • Projektet syftar till att bidra till integrationen på den svenska arbetsmarknaden samtidigt som det tillgodoser PostNords behov av arbetskraft och kompetens.