Gå direkt till sidans huvudinnehåll Gå till huvudmenyn Gå till språkväljaren
Se våra seminarier om samhällsuppdraget, förpackningsresan och bristen på förare

PostNord i Almedalen 2019

Under Almedalsveckan träffade vi besökare och gotlänningar för att prata om samhällsuppdragets framtid och posttjänstens utmaningar. Vår kundservice fanns på plats för att svara på frågor om brev och paket. Dessutom arrangerade vi ett antal seminarier som du här kan titta på i efterhand.

PostNord i Almedalen, 2 juli

Förpackningsresan – eller hur e-handeln kan bli klimatsmartare

Stora förpackningar leder till onödiga transporter, större klimatutsläpp och högre kostnader. Vems är felet och vad kan vi göra åt det?

I den senaste E-barometern konstaterades att det råder ett glapp mellan konsumenternas krav på hållbara leveransalternativ och e-handelsbranschens mognad i att skapa dessa lösningar. Vad behöver vi som företag, logistikleverantörer och konsumenter göra för att skapa en mer miljöanpassad e-handel?

Medverkande:

 • Arne Andersson, moderator, PostNord
 • Sofia Leffler Moberg, hållbarhetschef, PostNord
 • Johanna Allhorn, chefredaktör, ehandel.se
 • Per Ljungberg, VD, Svensk Digital Handel

PostNord i Almedalen, 3 juli

Vilket samhällsuppdrag finns kvar om det inte finns någon post att dela ut?

Brevvolymerna faller i snabb takt. Kommer brevet att ta plats bredvid faxen på museum, eller kommer vi skicka och ta emot post även i framtiden? Vad säger forskningen och den ansvariga myndigheten?

I en tid av ökad digitalisering har vi radikalt förändrat våra kommunikationsmönster, från fysiska brev till sms, mejl och sociala medier. Trots det är samhällsuppdragets utformning nästan identisk med hur den först formulerades 1997. Kommer posten behövas i framtiden och hur ska uppdraget att dela ut post i sådana fall se ut?

Medverkande:

 • Joakim Levin, analytiker, Post- och Telestyrelsen
 • Erik Wahlin, chefredaktör, Affärsvärlden
 • Annemarie Gardshol, VD, PostNord
 • Anders Ekholm, senior rådgivare, Institutet för Framtidsstudier

PostNord i Almedalen, 4 juli

Den akuta förarbristen – ett hot mot tillväxten?

Den akuta föraBristen på förare är akut och industrin skriker efter arbetskraft till lastbilar och andra tunga fordon. Vad får bristen för konsekvens för svenska företag och svensk konkurrenskraft och vad kan göras för att lösa problemet?

E-handeln växer snabbt. Under 2018 tog e-handelsbranschen för första gången tillväxtandelar från de fysiska butikerna. I takt med att vi skickar allt fler paket behövs förare som smidigt och effektivt kan transportera de varor som företag och privatpersoner köper. Samtidigt kommer det inom kort att saknas 50 000 förare. Kompetensen är en bristvara. Hur ska logistikbranschen möta den ökande tillväxten av paket när bristen på förare är så stor? Hur får vi fler att vilja bli förare?

Medverkande:

 • Max Landergård, moderator, Storstad Medieproduktion
 • Annemarie Gardshol, VD, PostNord
 • Caj Luoma, chef kompetensförsörjning, Transportföretagen
Customer service