Viktor bakom ett par hängande jeans.
Viktor samlar på jeans

”För att förstå jeans måste man förstå hur samhället såg ut när de gjordes”

Viktor har med sina 400 par en av världens främsta jeanssamlingar. Han har blivit erbjuden miljontals kronor för att sälja vissa par men har hittills aldrig gjort det. För honom är det historien bakom jeansen som är värt något och han skulle aldrig köpa samma par jeans två gånger.

När en kompis hemma från Eskilstuna skulle flytta till Uppsala fick han flytta in hos Viktor. Det blev startskottet för ett liv av samlande som resulterat i en av världens främsta samlingar och resor till nedlagda gruvor i USA, bland annat. 
– Det passade perfekt att han flyttade in och jag fick någon att dela hyran med. Men han skulle inte plugga utan jobba med jeans så det blev ofta att vi pratade om det och han hade med sig massor av japanska tidningar om jeans. De var betydligt roligare än plugget och det blev en flykt för mig, säger Viktor.

Klädde sig mest i manchester

På den här tiden var Viktor inte alls intresserad av jeans och beskriver det själv som att han “var musiker och därför mest hade på sig manchester”. Att det var just jeans som fångade hans intresse var mest en slump men han fastnade snabbt. Hans första köp var dock inte ett par jeans utan en jeansbeklädd docka som förr användes i marknadsföring.
– I relation till min inkomst som student var det egentligen vansinne att köpa den där dockan. Jag fick äta spagetti med ketchup i en månad efteråt, berättar han.
Viktor hade först inte tänkt köpa fler dockor, men så blev det inte riktigt.
– Jag hittade en annan docka till ett mycket lägre pris och blev lite irriterad över att min var dyrare, så jag tänkte att jag bara skulle buda upp priset lite. Det slutade såklart med att jag vann den där budgivningen och då fick det bli spagetti utan ketchup i en månad.

"Alla jeans har en historia"

Sedan dess har det rullat på och när folk började fråga honom hur det gick med samlingen fick han erkänna för sig själv att han nog var en samlare. I dag har han cirka 400 par jeans från 1870 till 1980, och förutom att köpa jeans åker han också på resor till USA för att besöka nedlagda gruvor och gräva efter “det blå guldet”. Jeansen som han hittar där bär på en lång historia och det är just historierna som får Viktor att gå igång.
– Varje gång jag köper något frågar jag alltid säljaren “vad vet du om plagget?”. Jag vill veta vem som burit det, vart det kommer ifrån och så vidare. Och alla jeans har en historia, säger han och fortsätter:
– Det är ett plagg som man, i alla fall i USA, haft i mer än hundra år. Då var det enbart arbetskläder som man hade i gruvan medan de i dag är långt mycket mer än så. På femton decennier har samhället utvecklats något enormt men jeansen ser i princip likadana ut nu som då – det är häftigt. För att förstå jeans måste man även förstå hur samhället såg ut när de användes.

"Ger du mig ett par jeans ur samlingen kan jag berätta allt om deras historia"

Tror jeans kommer att bli stort i Mellanöstern

Har man 400 par jeans kanske det finns någon favorit i samlingen men inte för Viktor. 
– Det borde man väl ha men det går inte. Varje plagg har någon gång triggat mig att ta med det hem, så alla är favoriter i någon mening. Ger du mig ett par jeans från min samling kan jag berätta allt om deras historia och när jag köpte dem, säger han.

Så du kommer aldrig att sälja några då?
– Man ska väl aldrig säga aldrig, men hittills har jag inte sålt några. Sedan tror jag att västerländska grejer någon gång kommer att bli stora i Mellanöstern och jeans är ju i grunden något väldigt amerikanskt. Har man då, som i mitt fall, några av världens äldsta jeans tror jag att intresset kan bli väldigt stort. Jag skulle inte tacka nej till att bli ekonomiskt oberoende, om vi säger så.

 

Se avsnittet om Viktors jeanssamling

Tillbaka till Min passion