En person som bär på ett stort paket.
Tänk på detta när du tar emot paket

5 saker att tänka på när du ska ta emot ett paket

Att ta emot ett paket är väl inte så svårt? Egentligen inte. Men, det finns några saker som kan vara bra att tänka på även när man tar emot ett paket.

Se till att paketet är rätt adresserat innan det skickas

Det här kan såklart vara lite svårt att styra över som mottagare. Men, om du har möjlighet kan du dubbelkolla att personen som skickar paketet adresserar det rätt. På så sätt minimerar du risken att brevet hamnar fel eller försvinner någonstans på vägen. Det allra bästa är att be personen som skickar paketet att lägga en lapp inuti paketet med ditt namn och din adress. Då är det lätt att adressera om paketet om det skulle komma på villovägar.

Välj själv hur du vill ta emot ditt paket

Med en enkel knapptryckning – antingen i PostNords app eller på webben – kan du välja precis hur du vill få ditt paket levererat. Du kan antingen hämta paketet hos PostNord, få det levererat till ett ombud eller få leveransen ända hem till dörren, även om du själv inte kan vara hemma. Läs mer om alla leveransalternativ.

Glömt legitimationen?

För att utlämningsstället ska veta att du är du behöver du alltid ha med dig legitimation när du ska hämta ditt paket. Numera går det att legitimera sig med bank-id i PostNords app, så skulle du glömma legitimationen hemma går det att lösa ändå. Kan du inte hämta det själv går det också att skicka någon annan – men då måste den personen ha med sig både sin egen och din legitimation. Läs mer om legitimering.

Köpt något från ett annat land?

Beroende på vilket land du beställt något ifrån skiljer sig reglerna. Köper du något från ett EU-land räknas det till exempel som inrikeshandel – du behöver inte betala någon tull och momsen är inkluderad i priset. Har du beställt något utanför EU kan du behöva betala både tull och moms innan du får ut ditt paket. Läs mer om vad som gäller när du köpt något från ett annat land.

Om paketet inte kommer fram

Om ditt paket mot förmodan skulle försvinna på vägen behöver du inte oroa dig. Det finns nämligen många sätt att spåra ett paket. Först och främst kan du i PostNords app eller på webben enkelt se var ditt paket befinner sig – kanske har det bara skickats tillbaka till avsändaren? Skulle paketet trots allt vara försvunnet finns PostNords detektiver till hands.