Hand med ringar som greppar en keramikvas.

Så packar du som ett proffs

Hur du ska packa ett paket beror på vad du ska skicka. En ömtålig glaskanna ska inte packas på samma sätt som en vinylskiva. Ska du skicka något flytande som olivolja eller sylt finns det ytterligare faktorer att tänka på. Men, det finns generella tips som gäller all typ av packning – vi har listat de viktigaste här.

Emballera mera. Många använder för lite bubbelplast eller papper när de packar sina föremål. Paketet ska tåla en hel del påfrestningar under omlastningar och sorteringar på terminaler.

Lagom låda. Lagom är bäst även när det gäller storleken på lådan. En för stor låda gör att föremålet riskerar att studsa runt inuti, medan en för liten låda inte ger tillräckligt skydd mot stötar. En bra utgångspunkt är att föremålet, med emballage runt, inte ska nudda sidorna på kartongen.

Glöm inte stötdämpningen. Eftersom det du skickar inte ska studsa runt gäller det att fylla upp resten av lådan med stötdämpning. Det kan vara allt från tidningspapper till bubbelplast – eller varför inte en gammal tröja som inte kommer till användning?

Säkra upp med kontaktuppgifter. Lägg en lapp inuti lådan med dina och mottagarens kontaktuppgifter. Skulle adressen utanpå lådan försvinna kan nämligen PostNords paketdetektiver enkelt ta reda på vem paketet ska till.

Skaktestet. För att du ska vara helt säker på att paketet är redo, avslutar du med skaktestet. Det går helt enkelt ut på att skaka paketet för att höra om det skramlar. Skramlar det behöver du packa lite bättre, skramlar det inte är det redo att skickas!

Sist men inte minst … det finns sådant du faktiskt inte får skicka. Pengar, vapen, bensin, mediciner och hårfärg är exempel på sådant som du (med vissa undantag) inte får skicka med PostNord. Läs mer om vad du får och inte får skicka.

 

Vill du veta mer om hur du kan packa vätskor, vaser och andra sköra föremål?