Heidi vänder sig om från en hylla.
Heidi samlar på retro-TV-spel

"Jag vill att fler ska få känna den spelglädje som jag känner"

Olikt många andra samlare gör inte Heidi research innan hon köper ett tv-spel. Hon vill inte förstöra spelglädjen genom att veta allt om spelen innan hon spelar dem – majoriteten av hennes över 7 000 spel är därför spontanköp.

Heidi fick inte spela tv-spel för sina föräldrar när hon var liten – istället passade hon på att spela så fort hon var hemma hos kompisar och kusiner. Men, när hon var 18 lyckades hon lura sin pappa att ge henne en spelkonsol. 
– Jag sa till pappa att det var en väldigt specifik dvd-spelare så han hade ingen aning. När jag väl fick den började jag direkt att köpa spel till den, berättar Heidi.

Har byggt upp en arkadhall i vardagsrummet

Detta blev starten på ett långt och omfattande samlande och hon har inte slutat att köpa spel sedan dess – idag har hon runt 7 000 stycken och har vigt ett helt rum åt spelande i sitt hus. I rummet hittar du spel från golv till tak, konsoler och arkadspel uppradade längs väggarna och i mitten av rummet finns mjuka fåtöljer att slå sig ner i. Tunga gardiner håller ute ljuset så att man inte bländas.
– Det började med att jag själv ville ha det bekvämt. Jag orkade inte gå fram, dra ut sladdar och koppla in en ny konsol varje gång jag skulle byta spel. Allt ska vara inkopplat, alltid redo att sättas igång. Det är bara att ta ett spel från hyllan och börja spela. Sedan har det utvecklats till något mer socialt och blivit lite av en arkadhall. Nu bjuder jag ofta in till spelkvällar och anordnar tävlingar här för vänner och bekanta. Det är fantastiskt roligt att låta andra få uppleva detta – jag vill att fler ska få känna den spelglädje som jag känner, säger hon.

Gör ingen research innan hon köper något

Inga av Heidis spel är inplastade, vilket är ganska unikt för en spelsamlare. Hon köper allt för att det ska spelas och till skillnad från många andra gör hon ingen research innan hon köper något – hon vill inte veta allt helt enkelt.
– Det finns oändligt med recensioner och analyser på internet idag men jag vill bli överraskad när jag köper ett spel, så jag kollar inte upp något. Jag vill uppleva spelet utan att ha massa förutfattade meningar om det.

Detta är en del av charmen med samlandet enligt henne – att köpa det som hon stöter på utan att på förhand veta om det är ett bra spel. 
– Jag tycker om att hitta spel som man gjorde förr i tiden. Jag letar inte aktivt efter något som ska komplettera samlingen utan tar det som det kommer. Det innebär ju att många av spelen kan vara ganska dåliga, ibland så dåliga att det nästan blir roligt, men jag hittar också riktiga pärlor och det är en härlig känsla.

"Tänk om någon kommer hit och så har jag sålt precis det spelet de vill spela?"

Heidi har såväl nya som gamla spel, men även om hon köper alla nya generationer som kommer ut är det retrospelen som ligger henne närmast hjärtat. Det finns mer spelglädje i de äldre spelen menar hon.
– Det är inte lika mycket nostalgi i de nyare spelen och jag tycker bättre om att spela retrospel här i mitt spelrum. De gamla spelen väcker minnen på ett annat sätt än vad nya gör. Men, fördelen med de nya spelen är att jag kan spela online med mina vänner. Det blir ett sätt att umgås även om man inte längre bor i samma stad, säger hon.

Att hon har över 7 000 spel beror dels på att hon har minnen kopplade till varje spel, dels att hennes personlighet gör det svårt för henne att göra sig av med saker.
– Jag är nog lite av en hoarder och fäster mig vid spelen så lätt. Jag har bytt bort lite dubbletter, men annars har jag nog inte sålt något sedan jag började. Tänk om någon kommer hit och så har jag sålt precis det spelet de vill spela? Då sparar jag det hellre, även om jag själv inte spelar det.

 

Se avsnittet med Heidi

Tillbaka till Min passion