Gå direkt till sidans huvudinnehåll Gå till huvudmenyn Gå till språkväljaren

Nu är hundfrimärkena här

När PostNord i samarbete med Svenska Kennelklubben utlyste tävlingen ”Min hund på frimärke” var det många hundägare som ville se just sin älskade hund och familjemedlem bli förevigad som frimärksmotiv, hela 30 728 bidrag skickades in. Nu kan du köpa hundfrimärkena hos ditt postombud eller i butiken på webben.

En sak är säker – vi älskar verkligen våra hundar vare sig det handlar om en utställnings-champion eller en blandrashund. Alla har de en stor plats i sina ägares hjärtan. Många berättar om vilken tillgång det är att ha en hund i sitt liv. Isolering som brutits, utförda hjältedåd, sjukdomar som övervunnits och värmen man känner över att alltid mötas av en översvallande glädje och kärlek efter en slitsam dag.

Efter noggrant juryarbete valdes de hundar som agerar frimärksmodeller och pryder de frimärken som lanserades i handeln den 27 augusti 2020. De finns att köpa hos ditt postombud eller i butiken på webben.

Tävlingens jury bestod av PostNords Frimärksråd och representanter från Svenska Kennelklubben, som är hundägarnas riksorganisation

Vinnarhundar

 • Athos och Fanny, Västgötaspetsar
 • Håkan, Bichon havanais
 • Aiolo, Blandras Working kelpie/Border collie
 • Woody, Golden retriever
 • Olsson, Whippet

Juryns motivering av de vinnande hundarna, frimärksmodellerna 2020

 1. Västgötaspets, Athos och Fanny från Västkusten.
  Athos och Fanny utstrålar både energi och livlighet. Två mångsidiga hundar som roar sin omgivning och tillhör en av Sveriges nationalraser, känd sedan vikingatiden.  Valet blev på ”två stora hundar i litet format”.

 2. Bichon havanais, Håkan, Enköping.
  Håkans underbara uppsyn charmade samtliga jurymedlemmar. En liten och udda ras som både är tillgiven, lekfull och något av en clown. Trots sin lilla storlek har han alltid stor koll på sin omgivning.

 3. Blandras, working kelpie/border collie, Ailo. Arvidsjaur, långt upp i norr.
  Ailo är en blandning av working kelpie och border collie vilket gör honom till en utmärkt arbetande hund inom rennäringen. Ailo arbetar 365 dagar om året oavsett väder och vind. Juryn ser Ailo som en uppgraderad version av dåtidens gårdshund ”Karo”.

 4. Golden retriever Woody, Linköping.
  Woody utstrålar rasens så typiska trygghet i hans vänliga och tillitsfulla uttryck. En vacker hund som representerar en av världens populäraste hundraser.  Juryn förstår att Woody är en självklar apportör när dagens post levereras.

 5. Whippet, Olsson i Stockholm.
  Olsson är en graciös, vänlig och sportig whippet i elegant förpackning. Olsson är en försynt och tystlåten herre med smak för det goda i livet. En av landets många ”kontorshundar”.
Frimärke med hjärtan.

Köp frimärken i vår butik

Till dess vi släpper de vinnande hundarna på frimärken hittar du andra fina motiv i vår butik.

Customer service