Halt väglag runt om i landet gör att vi har stora störningar i paketleveranser. Se status för ditt paket i PostNord-appen. Tack för att du hämtar paket så snart du kan hos våra serviceställen.

  • Start
  • Min försändelse kommer från ett EU-land, ändå ombeds jag att betala moms och hanteringsavgift, varför?

Min försändelse kommer från ett EU-land, ändå ombeds jag att betala moms och hanteringsavgift, varför?

De vanligaste orsakerna till att en försändelse skickad inom EU har blivit belagd med importavgifter är genom så kallad transitering eller att försändelsen är skickad från en region utanför EU:s skatteområde, läs mer om de respektive orsakerna nedan.

Transitering

En försändelse med ursprung utanför EU kan ankomma till Sverige med ett annat EU-land som avsändare genom så kallad transitering. En vara som ankommer till Sverige genom transitering från ett annat EU-land har inte genomgått förtullning i transitlandet och ska därför förtullas när den kommer till destinationslandet. PostNord hanterar i dessa fall varan som om den kommer direkt från ett land utanför EU och behöver därför upprätta en momsdeklaration, och en tulldeklaration när regelverket kräver det.

Region utanför EU:s skatteområde

Det finns även EU-länder med regioner utanför EU:s skatteområde vilket innebär att moms tillkommer på varor som skickas från dessa regioner, läs mer om vilka dessa är på Tullverkets hemsida: Importera från ett område utanför EU:s skatteområde

Felaktig avgift

Om din vara däremot har sitt ursprung i ett EU-land eller om försändelsen redan har genomgått en korrekt förtullning vid ankomst till EU kan du alltid kontakta vår kundservice som får undersöka vad som har hänt.

Var detta svaret på din fråga?