Gå direkt till sidans huvudinnehåll Gå till huvudmenyn Gå till språkväljaren
Rött kuvert placerat på en skinnportfölj.
Ebba von Sydow guidar:

"Här är mina bästa tips"

Journalisten och programledaren Ebba Kleberg von Sydow vill slå ett slag för det handskrivna. Särskilt när det lackar mot jul.
– Den som får ett julkort bland räkningarna på hallmattan blir jätteglad.

Trots att vi skickar allt färre fysiska brev håller julkortet ställningarna. Förra julen skickade svenskarna omkring 20,5 miljoner julkort. Nästan 8 av 10 svenskar vill helst ha sin julhälsning i postlådan, och 6 av 10 föredrar att skicka ett fysiskt julkort. Det visar PostNords årliga julkortsundersökning.

Krångla inte till det

Ebba Kleberg von Sydow är sedan 2013 medlem i Frimärksrådet och i projektet ”Min inbjudan” ger hon tips kring personliga och handskrivna hälsningar. Det kan gälla allt från snirkliga bröllopsinbjudningar till hemmapysslade julkort och Ebba understryker att det inte behöver vara krångligt.

– Ibland kör man fast, vad ska man skriva? ”Min inbjudan” handlar om att göra det enkelt att få iväg den där hälsningen du velat skicka men inte kommit till skott med. I lycka men också i sorg, när den där lilla hälsningen kan betyda så mycket.

– Du behöver inte ha fin handstil, köpa tjusiga kort eller formulera dig korrekt. Det viktiga är att det kommer iväg. Gör det bara!

Vet du hur man adresserar korrekt? Läs brevbärarens tips.

Posta en tanke

Själv börjar Ebba räkna ner till julen redan i november.

– Min kompis Lotta kör på en ”minusadventskalender”, alltså en kalender som räknar ner till att advent börjar. En fantastisk idé för oss julälskare, säger Ebba med ett skratt.

Hon påminner om hur trevligt det är när det dimper ner ett handskrivet kuvert på hallmattan.

– Just kring jul brukar jag passa på att skriva ett par rader till någon som jag önskar att jag hade hunnit träffa mer under året. Som att posta en tanke! Jag vet ju hur glad jag blir när någon tänker på mig, säger Ebba.

– Som trebarnsmamma tycker jag också att det är viktigt att involvera barnen i skrivandet. Att skriva ett kort blir en rolig form av skrivträning och något att vara stolt över.

Här hittar du fler av Ebbas tips kring inbjudningar och handskrivna brev.

Ett handskrivet kort.

#mininbjudan

Ett glatt sms eller ett vykort. En Facebook-inbjudan eller ett tjockt, vitt kort med handskrivet kuvert och väl valt frimärke. Oavsett vad du väljer, så sätter din inbjudan tonen för det du vill fira. Med #mininbjudan guidar vi dig bland tackkort, klädkoder och annat du inte får missa.

Ebbas bästa tips

Se filmen med Ebba där hon guidar med smarta tips för att julen ska bli så trevlig så möjligt istället för en stressig tid.  

Ebbas fyra bästa tips om du vill göra ett extra fint julkort

  1. Satsa på rätt penna. Även om du inte har världens vackraste handstil, satsa på en schysst, svart penna. Skippa den blå bläckpennan! Guld- eller silverpenna blir fint på röda eller gröna kort.

  2. Skriv något personligt. Passa på att berätta något som hänt, att skicka med ett foto eller en tanke.

  3. Pricken över i är frimärket. Låt årets vackra julfrimärken, med illustrationer av Jenny Nyström, sätta stilen – satsa på klassiskt rött, krämvitt och grönt.

  4. Se till att få iväg det. Visst kan man pyssla hur mycket som helst MEN det viktigaste är att få iväg julkorten, glöm inte att 14 december är sista dagen om du skickar med julfrimärke i vanliga brevlådan.

Fakta: Viktiga datum

14 december
Sista dagen att skicka brev och kort med julfrimärke som läggs på en vanlig brevlåda.

16 december
Sista dagen att skicka brev och kort med julfrimärke som läggs på en röd julkortsbrevlåda eller en gul brevlåda med söndagstömning.

19 december
Sista dagen att skicka inrikespaket som ska komma fram före jul. Sista dagen att skicka julkort via appen Riktiga Vykort.

20 december
Sista dagen att skicka varubrev, expresspaket och pallar som ska komma fram före jul.

Fakta julkortsundersökningen

Bygger på 1 223 telefonintervjuer genomförda av Kantar SIFO 12–19 november 2018.

  • 76 procent av de tillfrågade vill ha julkort via post.

  • 61 procent skickar helst sina julhälsningar via post.

  • 60 procent skickar julhälsningar på olika sätt beroende på vem mottagaren är.

  • Majoriteten av mottagarna får 1–5 julkort per år.

  • Majoriteten av de som skickar köper färdiga kort. 17 procent gör sina egna.

  • 64 procent anser att det är mycket eller ganska viktigt att behålla traditionen att skicka julkort.

 

Customer service