Hoppa över navigering och sök
Vi stöder inte längre Internet Explorer. Överväg att byta till Chrome, Edge, Firefox eller en liknande webbläsare för en snabbare och smidigare upplevelse. Öppna i Microsoft Edge
Jul och nyår

Brev till tomten

Varje år kommer tusentals brev till tomten från hela världen. Breven börjar komma redan på våren och fortsätter under hela året, med kulmen i november och december.

Vissa barn skriver vad de allra helst önskar sig i julklapp, medan andra mest är oroliga för att tomten ska göra sig illa när han hoppar ned i en brinnande eller för trång skorsten. Några ritar kartor så att han ska hitta dem trots att de firar jul någon annanstans i Sverige eller kanske utomlands.

Föremålen för barnens önskan skiljer sig. Någon önskar sig en hundvalp, medan en annan vill ha en stor jordgubbe. Ett barn önskar en dator till lillasystern medan en annan bara vill ha en hälsning från tomten. En pojke erbjuder sina tjänster, och skriver att om tomten har det jäktigt i jul så är det bara att höra av sig.

Redan på 1800-talet började barn att skriva till tomten. Det var tidningen "Jultomten" som ville stimulera de ungas fantasi och skapa glädje i de svenska hemmen. Tidningen startades av svenska läraretidningsförlaget 1891 och utkom en gång om året. Många barn skrev till tidningen och när den lades ned 1935 fortsatte många att skriva till "Jultomten". Numera hanterar PostNord breven till tomten och alla barn som lämnar sin adress får en hälsning till svar.

Tomtens adress är:
Tomten
173 00 Tomteboda