Vi stöder inte längre Internet Explorer. Överväg att byta till Chrome, Edge, Firefox eller en liknande webbläsare för en snabbare och smidigare upplevelse.
Öppna i Microsoft Edge
E-barometern publiceras en gång per kvartal (i februari, maj, september och november) och bygger på fem konsumentundersökningar och en företagsundersökning. E-handeln definieras i E-barometern som internetförsäljning av varor som levereras hem, till ett utlämningsställe eller hämtas av konsument i butik, lager eller utlämningslokal. E-barometern tas fram i samarbete med HUI Research.
Årsrapportens huvudinsikter
E-handeln minskade med 7 procent under 2022 jämfört med föregående år och den totala omsättningen landade på 136 miljarder kronor.
Endast två produktkategorier hade en positiv tillväxt. Apoteksvaror som växte med 10 procent samt kläder och skor som hade en tillväxt på 2 procent.
Produktkategorierna som minskade mest är dagligvaror med en negativ tillväxt på -17 procent och barnartiklar och leksaker som backade -16 procent.
En tydlig trend är att allt fler konsumenter handlar varor direkt från tillverkaren. 19 procent av konsumenterna uppger att de gjorde sitt senaste e-handelsköp av mode, möbler eller heminredning direkt från en tillverkare eller ett varumärke.
I takt med att paketboxarna har tagit marknadsandelar har andelen paket som levereras till utlämningsställen minskat. År 2017 fick 65 procent av konsumenterna sitt paket till ett utlämningsställe, motsvarande siffra 2022 är 44 procent.
Hur kan konjunkturläget komma att påverka e-handeln framöver? I rapporten presenteras tre olika scenarier med framtidsprognoser för e-handeln baserat på en indexering av tillväxtkurvan.