Gå direkt till sidans huvudinnehåll Gå till huvudmenyn Gå till språkväljaren

Vi använder cookies bl.a. för att webbplatsen ska fungera ordentligt, för att samla besöksstatistik, optimera användarvänligheten och för viss marknadsföring. Du accepterar användningen av cookies genom att stänga denna ruta. Läs mer om Cookies

Från havsdjupet till huvudstaden

Långtradare från PostNord åker på bro över vatten

Kylbilen från PostNord slingrar sig fram på krokiga vägar allra närmast havsbandet på norska Bømlo. Den har hämtat laxen från havet – och nu ska fisken ut på sin sista resa, till huvudstaden Oslo. Imorgon blir den bland annat färsk sushi för konsumenterna.

​- Vägarna här ute på Bømlo är en utmaning, men landskapet är fantastiskt, ler chauffören Darren Temple. Engelsmannen hämtar färsk fisk från Brandasund Fiskeforedling allra längst ut i havsbandet på Vestlandet – och transporterar den med kylbil till Bergen. Där hissas hela bilens kylcontainer över till ett godståg som går direkt till Oslo. Sen lyfts containern åter över på en lastbil, som kör den direkt till Fiskehallen på Vippetangen. Bara 13-14 timmar efter det att fisken tagits upp ur havet vidareförädlas den i Oslo och går ut till butikerna, eller skickas vidare till export.

- Transporten sker i en obruten kylkedja med våra toppmoderna kylbilar, berättar logistikkonsulent Jørgen Jakobsen på Tollpost, som 2014 byter namn till PostNord Logistics.

Fraktas in med båt

I de stora sumparna i Brandasund sprattlar levande lax och öring omkring. De har fraktats in med båt från fiskodlingar på Vestlandet. Fisken pumpas från sumparna in i laxslakteriet, där den slaktas, rensas, sorteras och läggs i lådor med is. Från kylrummet på fabriken lastas islådorna med fisk direkt in i kylbilen, och resan kan börja.

Den isolerade kylcontainern är indelad i två temperaturzoner som kan regleras från 20 plusgrader till 30 minusgrader. Det garanterar toppkvalitet på de transporterade produkterna, oavsett om det gäller fisk eller dagligvaror.

Laxslakteriet och islåda

Ny effektiv kylterminal

Laxen och öringen i dagens transport ska bland annat bli till sushi i butikerna på Østlandet. Men en stor del av fisken som fraktas till Oslo från Vestlandet och Nordnorge går vidare på export. Det sker via den nya kylterminalen på Berger, som säkerställer effektiv omlastning till utländska transportörer.

- Kylfrakt är ett stort och viktigt område för Tollpost Globes satsningar, och vi har haft en formidabel tillväxt inom detta område de senaste åren. Vi är prismässigt konkurrenskraftiga, och vi kan erbjuda kunderna optimal kommunikation och tillgänglighet som totalleverantör, säger kommunikations- och marknadsdirektör Ole A. Hagen på Tollpost Globe.

Pall med kyllådor

​Termotransporter:

​Tollpost Globe har idag 200 kylcontainrar och 50 påhängsvagnar för kyltransporter.
​Tollpost Globe fraktar idag 100 000 ton fisk och dagligvaror med kyltransporter.
​Förra året öppnade Tollpost Globe ny kylterminal på Berger på 2000 kvadratmeter och med 18 lastportar.
Man skriver mail med Macbook

Vill du diskutera logistik?

Kontakta oss så berättar vi mer.

Kontakta oss